Auto Kopen Zakelijk Of Privé Als ZZP Ondernemer

Kan je het beste jouw auto zakelijk of privé aanschaffen en reken je deze tot de bedrijfsmiddelen? Je bent niet de enige ondernemer die beide opties afweegt. Veel ondernemers staan, wat het autogebruik betreft, voor deze belangrijke keuze. Financier je zakelijk een auto, dan mag je deze tot de bedrijfsmiddelen rekenen. De kosten van de autofinanciering en de autokosten, die komen in dat geval ten laste van jouw onderneming. Je mag die kosten dan aftrekken van de winst. Aan de andere kant rij je privé dan wel met een 'auto van de zaak'. In dat geval betaal je als zzp'er of mkb'er privé een fiscale bijtelling. Die bijtelling bedraagt 25% van de cataloguswaarde van het voertuig. Bij een milieuvriendelijker personenauto is dit 4, 7, 14 of 20%. De bijtelling vervalt echter indien je jaarlijks minder dan 500 kilometer rijdt voor privédoeleinden. Dit moet je kunnen aantonen met een gedetailleerde rittenoverzicht. Als ondernemer ben je het voordeligst uit met financial lease, indien je een auto zakelijk wilt aanschaffen.

Auto kopen

Wanneer is zelf een auto kopen aantrekkelijk? Dat is het geval indien je de aankoopbedrag volledig kunt betalen. Zelf een auto kopen is ook aantrekkelijk als je met de autodealer goed kan onderhandelen over de prijs. Zelf financieren is een prima optie als je van plan bent om meerdere jaren met de auto te doen. In dat geval kan je de kosten/afschrijving over meerdere jaren uitsmeren. Of je rijdt in een later stadium zelfs geheel afschrijvingsvrij! Privé geld lenen voor een auto als ondernemer is ook een mogelijkheid. Vraag dan een persoonlijke lening aan. Je ontvangt in één keer het gewenste leenbedrag en daarmee financier je zelf de auto. Let op: Het is belangrijk om de looptijd van de persoonlijke lening op de gebruiksduur van de personenauto af te stemmen.

Kilometers in rekening bij jouw bedrijf

Rij je in een eigen auto voor de zaak? Dan mag je belastingvrij 19 cent (per zakelijk gereden kilometer) in rekening brengen bij jouw onderneming. In een dergelijk geval kan het best interessant zijn om een personenauto privé te houden, maar dan alleen als je veel zakelijke kilometers maakt. Toch gaat die vlieger niet voor iedere ondernemer op. Het kan per geval verschillen. Een accountant kan het beste inschatten wat in jouw geval de meeste voordelen oplevert. Hij zal daarbij o.a. letten op de aanschafprijs van de auto; het type auto; hoe je deze financiert en hoeveel kilometers je zakelijk en/of privé gaat rijden.

Auto en operational lease

Met financial lease kan je geld vrijhouden, zodat je ook andere grotere uitgaven kunt blijven financieren. Je betaalt maandelijks een vaste maandtermijn. De kosten blijven tijdens de looptijd hetzelfde. Bij operational lease worden ook zaken zoals onderhoud en de autoverzekering geregeld. In tegenstelling tot financial lease is deze leasevorm echter zeer duur. Je wordt ook geen eigenaar van de auto.

Wil je opvallen of juist niet?

Een auto zegt iets over jou als ondernemer en over het bedrijf. Het is belangrijk om bij de keuze voor een auto ook daarop te letten. Want hoe je het ook wendt of keert: De auto is en blijft altijd een verlengstuk en het visitekaartje van jouw bedrijf

Let op de privésituatie

Laat de keuze voor een auto niet alleen afhangen van de zaak maar let ook op je privésituatie. Als je zakelijk en privé met een auto wilt rijden, dan is het misschien verstandig om te kiezen voor een wat praktischer auto.

Occasion leaseaanbod  Bedrijfswagen leaseaanbod

Veel gestelde vragen